Skip to content

PROFIEL

VERHAAL VAN EEN JONGE CROSSER

DANI HEITINK, JONGEN UIT EEN ÉCHT MOTOCROSS GEZIN:

Waar zowel vader als moeder hun ‘roots’ in het zand hebben liggen, volgt Dani hetzelfde spoor. Vanaf jonge leeftijd ging hij al mee naar de cross om zijn familie aan de baan supporteren.

Het duurde niet lang of ook Dani begon met crossen. Eerst de basisvaardigheden leren op een elektrische trial, om vervolgens op een Yamaha PW50 zijspan wat meer snelheid te maken en het plezier van de motocross zelf te ervaren.

In 2015 kreeg Dani zijn eerste echte KTM 50CC motor en kort daarna werd zijn eerste bezoek aan de crossbaan een feit. Een jaar later werd direct de stap gemaakt om te starten met wedstrijden in het Open Nederlands Kampioenschap. Het eerste complete seizoen, waar Dani direct al een vijfde plek in de eindstand wist te behalen. De keuze om over te stappen naar de 65CC kleine wielen lag voorhanden. 2017 startte met een kennismaking, een jaar waarin hij als zestiende eindigde. Nog een jaar in dezelfde 65CC KW klasse volgde en de klasseringen verbeterden zich gestaag, met een uiteindelijke zesde plek in de eindstand van seizoen 2018. Als voorbereiding op de overstap naar de 65CC grote wielen werd in 2019 besloten om tijdens het Open Nederlands Kampioenschap ervaring op te gaan doen bij de 65CC GW, een klasse waar Dani aan het eind van het jaar direct al een derde plek noteerde.

In datzelfde jaar werd er niet alleen nationaal ervaring opgedaan, ook internationaal kwam Dani bij de EMX 65CC KW in actie. Op Europees niveau een geheel nieuwe stap, aangezien de buitenlandse circuits onbekend terrein waren. Ondanks de geringe ervaring eindigde hij zestiende in de eindstand. De aanpak van 2019 werd doorgezet naar 2020, maar door de wereldwijde pandemie kwam er een dikke streep door alle plannen. Onzeker, met de vraag of er nog wedstrijden verreden zouden worden. Het team zat niet stil en er werd vooruit gekeken. Het besluit werd genomen om de 65CC GW tijdelijk te parkeren en de eerste meters te gaan maken op een 85CC GW. Ondanks zijn toen nog jonge leeftijd, 10 jaar, verliepen de trainingen voorspoedig en ontstond er direct een klik met deze nieuwe motorfiets. Dispensatie werd aangevraagd om zo toch nog enkele wedstrijden te kunnen rijden. Een kort maar krachtig leerjaar resulteerde in een zestiende plek aan het eind van het jaar. In 2021 werd Dani benaderd om voor het GT Husqvarna MX team te rijden, een uitnodiging waar hij vol voor ging. Naast de nationale en internationale wedstrijden werd er ook deelgenomen aan het Italiaanse Kampioenschap. Daar wist Dani zich – ondanks een breuk in zijn pink – te plaatsen voor de finale wedstrijden, waarvan hij zelfs de laatste wedstrijd op zijn naam wist te schrijven. Het Europees Kampioenschap werd dat jaar op een dertiende positie afgesloten en in het Open Nederlands Kampioenschap werd een derde plaats veroverd.

JONGEN ONDER
DE HELM

GEBOORTEDATUM: 19 september 2009
WOONPLAATS: Kamperveen, Overijssel
NATIONALITEIT: Nederlander
HOBBY: Motocross, pitbiken
SCHOOL: Oosterlicht Elburg

KLEUR HAAR: Blond
KLEUR OGEN: Blauw

FAVORIETE RIJDER: Jeffrey Herlings
FAVORIETE NEDERLANDSE CIRCUIT: Oldebroek
FAVORIETE BUITENLANDSE CIRCUIT: Kaplice, Tsjechië

EERSTE KENNISMAKING MOTOCROSS: Eerste motor in 2011
EERSTE WEDSTRIJD: 2016, Heerde
HOOGTEPUNT(EN): Wereldkampioen, Dutch Masters Kampioen en ADAC Kampioen 85cc

AMBITIES: Top motocrosser, Dakar rijden

DE START VAN
ZIJN TALENT

HET DOORONTWIKKELEN VAN TALENT:

In 2019 is de samenwerking met Marcel Hartman als trainer ontstaan. Marcel was tot 2018 betrokken als bondscoach bij de KNMV. Na zijn vertrek ontstond de mogelijkheid om met Dani verder te gaan trainen. Naast dat Marcel trainer is van Dani, is Marcel als oom ook een vertrouwd gezicht. Hij kent Dani ook op een andere manier en weet hem daarmee feilloos op de juiste manier te prikkelen. Een goede band en samenwerking is daarin belangrijk, om uiteindelijk het maximale resultaat te bereiken. Deze hechte samenwerking zette zich voort en er werd gestart met trainingen op fysiek vlak bij Helios MX fit in Nieuwleusen. Via Marcel is het team in contact gekomen met Rob Becx. Rob is als mental coach met Dani aan de slag gegaan met de mentale aspecten van het motocrossen en wat daar allemaal bij komt kijken. Rob heeft als mental coach zijn sporen verdiend in het bedrijfsleven en in de schaatswereld en wil zijn kennis nu ook voor de motocross beschikbaar stellen.

 

 

 

U zult zich misschien wel afvragen wat mental coaching nu precies inhoudt? U moet dan denken aan de mentale begeleiding van het totaalplaatje. Niet alleen de rijder binnen een team is daarin belangrijk, ook het totale
systeem om dit jonge talent heen moet kloppen. Want je kunt wel alles voor de rijder doen, maar de beker kunnen ze hem niet aandragen. Vergelijk het met een puzzel. Daarbij moeten ook alle stukjes op de juiste manier in elkaar vallen om de puzzel correct te kunnen maken.

Mede daardoor is het team aan de slag gegaan om Dani bewuster te maken van wat er allemaal bij komt kijken om op topniveau een prestatie te kunnen leveren en het voor hem inzichtelijk te maken wat hij daar op jonge
leeftijd al voor moet doen en laten. Je kunt dan denken aan allerlei zaken die bij de sport naar voren komen, zoals de materialen klaarzetten voor de crosstraining of wedstrijd, het bij terugkomst samen uitpakken van de bus, de motor schoonmaken of de crosskleding even uitkloppen om te voorkomen dat er onnodig veel zand in de wasmachine komt. Simpele voorbeelden waarbij een stukje bewustwording wordt gecreëerd. Juist omdat Dani nu jong is, is het goed hem hiervan bewust te maken zodat hij weet wat er bij komt kijken om een topprestatie te kunnen leveren.

FOCUS OP HET RESULTAAT

2018

65CC KL
ONK: 6e

2019

65CC GW
ONK: 3e

65CC KW
EMX: 16e

2020

85CC GW
ONK: 16e

2021

85CC GW
ONK: 3e
EMX: 13e

2022

85CC GW
ONK:
EMX:

2023

85CC GW
ONK: 1e
EMX: 1e
ADAC: 1e

EEN DROOM
MET EEN DOEL

GESTELDE DOELEN VOOR SEIZOEN 2022:

Voor het seizoen tweeduizend tweeëntwintig heeft het team, zowel voor het nationale als het internationale kampioenschap, duidelijke doelen gesteld.

OPEN NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP (ONK): Het doel is om de stijgende lijn van afgelopen seizoen door te zetten en te strijden voor een constante top 3 klassering, om uiteindelijk dat extra stapje te kunnen zetten en het kampioenschap te winnen.
DUTCH MASTER OF MOTOCROSS (DMoMX): De competitie met veel buitenlandse deelname en waar Dani alles op alles zal zetten om te vechten voor een top 5 klassering.
EUROPEAN MOTOCROSS (EMX): Een kampioenschap waar wordt gestreden voor een rechtstreekse plaatsing voor de EMX-finale. Dit houdt in dat Dani in de top 10 moet eindigen. Het uiteindelijke doel is een eindklassering bij de eerste vijftien in de EMX-finale.

Ook wordt er gekeken naar extra wedstrijden die binnen de kalender passen, zoals deelname aan de Duitse ADAC en Italiaanse competitie.